POLITIKA: ISTORIČAR KANDIDAT ZA NOBELA IZ - FIZIKE!

Najstarija dnevna novina u Srbiji ˝Politika˝ objavila odličan tekst o kandidaturi Veljka Milkovića za Nobelovu nagradu

Datum: 1. Februar 2015.

Na početku beše dečak koji je žarko želeo da istražuje svet oko sebe. Danas je dečak čovek (67) sa šezdeset patenata, mnogo nagrada, knjiga. Poznat je po samogrejnim kućama u kojima neki Novosađani žive već dvadeset godina. Kada je u Novom Sadu objavljena vest da je inicirana nominacija za Nobelovu nagradu iz fizike Veljku Milkoviću, mnogima nije bilo poznato ime ovog Vojvođanina iz Like, niti su razumeli kako bi istoričar mogao da dobije Nobela – iz fizike! Evo odgovora.

– Da, istoričar sam, bavio sam se istorijom pronalazaka i naučnih otkrića. Posle završene srednje mašinske škole, trebalo je da upišem Tehnički fakultet. Ali 1968. dogodila se nesreća, teško sam povređen u eksploziji zaostale mine iz Drugog svetskog rata. Sprečen sam da studiram tehničke nauke. Tada se mnogo crtalo s dva trougla i rapidografom za šta su trebale dve ruke… Ja imam samo jednu, a mina mi je odnela i nogu...

Kakav je izum zbog kojeg je predložen za nominaciju za prestižnu nagradu?

– Radi se o klatnu, čistom izvoru energije na bazi gravitacije. Smatram da je to spas za planetu. Ratova ne bi bilo ako bismo imali jeftinu energiju, a moje pogonsko klatno daje dostupnu i čistu energiju. Klatno je isto što i ljuljaška na kojoj se krećemo s veoma malo energije. Ostalo u izumu su finese.

Pročitajte ceo članak na POLITIKA ONLINE