SRPSKA INOVACIJA NAJBOLJA U NEMAČKOJ

Odjeci tehnološke konferencije u Štutgartu

Datum: 7 Jun 2015

Na nedavno održanom međunarodnom kongresu posvećenom novim energetskim tehnologijama, predstavljena i rešenja iz Srbije. Dvostepeni oscilator sa pogonskim klatnom, izum Veljka Milkovića, imao najzapaženiju prezentaciju.

Već duži niz godina u Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj održavaju se tradicionalni međunarodni stručni skupovi na temu alternativnih izvora energije. Konferencije ovog tipa, u organizaciji izdavačke kuće Jupiter-Verlag i brojnih strukovnih udruženja iz ovih zemalja, predstavljaju mesto susreta svih onih čiji je zajednički cilj da svetu predstave čiste tehnologije i potpuno nova rešenja na polju energetskih tehnologija.

Tako je proteklog vikenda, od 30 - 31. maja u Štutgartu, glavnom gradu savezne pokrajine Baden-Virtemberg i jednom od vodećih nemačkih industrijskih centara, održana tehnološka konferencija pod nazivom "Energieprojekte für eine neue Welt" (Energetski projekti za novi svet) koja je bila posvećena novim energetskim projektima i ekološkim rešenjima koja nude održivi razvoj.

Konferencija je okupila brojne inžinjere, entuzijaste i kompanije koje se bave energetikom i istraživanjima na polju novih tehnologija. Tako je publika imala prilike da sazna o novim istraživanjima na polju elektromagnetizma, gravitacije, energije svemira itd. čija primena bi mogla da dovode do revolucije u energetici i industriji.

U radu kongresa ove godine po prvi put učestvovao je i poznati srpski istraživač i pronalazač akademik Veljko Milković. Akademik Milković dobio je poziv organizatora da kao specijalni gost predstavi nemačkoj publici svoja tehnološka rešenja i istraživačke rezultate.

Tako je nemačka publika dobila priliku da se direktno upozna sa inovativnim rešenjima na polju oscilacija koja dolaze iz Srbije. Uz Milkovićevu ličnu video poruku koja je puštena učesnicima skupa u kojoj je naglasio važnost istraživanja mehaničkih oscilacija koja su se eksperimentalno i praktično pokazale efikasnije od rotacija i dosadašnjih tehnologija baziranih na rotacionim uređajima (turbine, rotori, zamajci, zupčanici...) predstavnici Istraživačko-razvojnog centra MILKOVIĆ PENDULUM predstavili su karakteristike i prednosti dvostepenog oscilatora kao izvarednog izuma koji se aktivno istražuje na svim kontinentima.

Tokom jednočasovne prezentacije, publici su predstavljeni dosadašnji rezultati istraživačkog rada na polju dvostepenih oscilacija. Publika je imala prilike da vidi brojna tehnička rešenja i predloge za primenu na polju vodosnabdevanja, navodnjavanja i proizvodnje električne energije što je izazvalo pozitivnu reakciju i oduševljenje publike. Prikazani su i brojni istraživački poduhvati i praktične primene ovog pronalaska koji se odvijaju u zemljama širom sveta što je publika znala da proprati gromoglasnim aplauzima. Po mišljenju organizatora i učesnika kongresa prezentacija o Milkovićevom radu ostavila je najbolji utisak i apsolutni je "pobednik" ovogodišnjeg skupa.

Akademik Milković učestvovaće krajem meseca i na naučnoj i tehnološkoj konferenciji u Americi u Coeur d'Alene, glavnom gradu države Ajdaho, gde će na poziv tamošnjih organizatora i američkoj publici predstaviti svoje predloge čistih energetskih rešenja.

Ovogodišnji višestruki pozivi za učestvovanje na međunarodnim skupovima samo su još jedna potvrda izuzetnosti i važnosti koja se u svetu pridaje tehnološkim rešenjima Veljka Milkovića. Po mišljenju brojnih domaćih i stranih naučnika ovde se radi o pronalasku koji je dao revolucionarni doprinos energetskom stanju sadašnje tehnike.