Članci

Ovde možete pročitati najnovije vesti, tekstove i radove zvanično objavljene od strane MILKOVIĆ PENDULUM Centra za realizaciju izuma.

+ Pročitajte više

Video sadržaji

Pogledajte intervjue i gostovanja članova Centra na domaćim i inostranim televizijama vezana za izume koje promovišemo.

+ Pročitajte više

Mediji objavljuju

Pročitajte intervjue članova Centra koje su domaći i inostrani štampani i elektronski mediji objavili o izumima koje promovišemo.

+ Pročitajte više
-->

GRAD NOVI SAD PODRŽAO KANDIDATURU VELJKA MILKOVIĆA ZA NOBELOVU NAGRADU

Datum: 27 Avgust 2014

Na inicijativu ARS Akademije iz Novog Sada 27. avgusta 2014. godine održano je veče posvećeno pronalazaču Veljku Milkoviću i njegovom istraživačkom radu kojom prilikom je javno predstavljena inicijativa za kandidaturu Veljka Milkovica za Nobelovu nagradu.

Pored grupe intelektualaca, začetnika ove inicijative, podršci predlogu da akademik Veljko Milković bude kandidovan za najvišenaučno priznanje na svetu pridružio se i Grad Novi Sad.

→ PROČITAJTE VIŠE

Tags: MilkovićKandidaturaNobel

RTS: ZVEZDE I VOJNICI - LAGUMI PETROVARADINSKE TVRĐAVE

Datum: 3 Avgust 2014

Akademik Veljko Milković je takođe poznat i kao najveći poznavalac Petrovaradinske tvrđave, markantnog istorijskog spomenika na obalama Dunava u Novom Sadu. Radio televizija Srbije je u emisiji ˝Mesto koje čuvam˝ ugostila akademika Milkovića i uradila prilog o Petrovaradinskoj tvrđavi.

U emisiji akademik Milković govori o svojim istraživanjima podzemlja Petrovaradinske tvrđave, o svojim otkrićima, ali i o idejnim projektima kojima namerava da doprinese da se bolje iskoriste potencijali koje tvrđava ima, a sve u cilju oživljavanja kulturnog turizma ne samo Novog Sada i Vojvodine, već i čitave Srbije.

→ POGLEDAJTE PRILOG

Tags: MilkovićPetrovaradinNovi Sad

INICIJATIVA ZA DODELU NOBELOVE NAGRADE ZA FIZIKU

Kandidat Veljko Milković

Predlog kandidature za Nobelovu nagradu za fiziku je proistekao iz revolucionarnog modela primene oscilatornog kretanja

Datum: 1 Avgust 2014

Akademik Milković je otkrio osnov za istraživanje centrifugalne sile kod deformisanih kružnih putanja mase. Efekat centrifugalne sile koja se manifestuje izvodjenjem klatna iz ravnotežnog položaja* možemo nazvati MILKOVIĆEV EFEKAT*. Sa druge strane, pomenuti efekat se može porediti sa prirodnim kretanjima nebeskih tela koje po pravilu imaju elipsastu putanju gde se vrši konstantna transformacija momenta impulsa u kinetičku energiju, što je osnovni mehanizam za sveopšte kretanje i povećanje ukupne energije univerzuma.

Tags: MilkovićEfekatNobel

→ PROČITAJTE VIŠE

Spoznaja samoodrživog naselja - Evolucija svesti

Za ovu ideju, o kojoj se dosta raspravljalo trebalo je vreme da sazri da bi se ozbiljnije krenulo u realizaciju postojećih, ali kombinovanih idejnih rešenja.

Datum: 25 Jul 2014

Odabirom početnih parametara počinje se sa izradom studija opravdanosti i izvodljivosti (objedinjene).

Samoodrživost je polazni, i ujedno suštinski važan smer kojim se kreće u pravcu pravilnog razvoja.

Tags: samoodrživostnaseljeekologija

→ PROČITAJTE VIŠE