Energetska prekretnica ili apokalipsa (Video)

Datum: 25 Jun 2019

U vreme kada se u celom svetu traže i promovišu načini kako poboljšati energetsku efikasnost i povećati procenat tzv. zelene energije koja ne ugrožava životnu sredinu Istraživačko-razvojni centar Milković Pendulum daje svoj doprinos u meri u kojoj je to moguće. Pored promovisanja života i dela akademika Veljka Milkovića naš fokus je usmeren i na upoznavanje i promovisanje novih, a zapostavljenih, tehnologija koje doprinose ovoj planetarnoj brobi.

Tim povodom je predsednik Istraživačko-razvojnog centra Milković Pendulum, fac. Zoran Pobor, gostovao u youtube emisiji produkcije TV Svetlo, u intervjuu koji je vodio eminentni srpski ekonomista i publicista Branko Dragaš.

Tema intervjua je pitanje kako i u kojoj meri domaći izumi i nove tehnologije mogu doprineti razvoju Srbije, pospešivanju domaće proizvodnje i izvoza, poboljšanju energetske efikasnosti i nezavisnosti Srbije, kao i koje su to prepreke sa kojima se domaći inovatori i društvo susreću u ostvarivanju svojih ideja i plasmana tih ideja na globalno tržište, a na dobrobit svih građana Srbije.

U intervjuu Zoran Pobor govori o neverovatnim inovativnim proizvodima srpskih naučnika kojima je moguće ostvariti revoluciju u sektorima energetike, privrede, poljoprivrede i zaštite životne sredine. Od koncepta fabrike za trajno rešenje otpada (otpad ne postoji, sve je moguće reciklirati ili pretvoriti u energiju), preko energetski efikasnih stambenih i višenamenskih poljoprivrednih objekata sa malo ulaganja, do mogučnosti poljoprivredne proizvodnje u kontrolisanim uslovima koja traje tokom cele godine. Ovo je istovrermeno i poziv investitorima i dijaspori da ulože svoja sredstva u razvoj i izvoz domaćih tehnologija i proizvoda.

Ključne reči: MilkovićEnergetikaDragašSvetloTV